Przepisy wegetariańskie, wegańskie, bez cukru, czasem dietetyczne ;) Vegetarian recipes without sugar ;)
poniedziałek, 30 września 2013
Serniki czekoladowe w wersji mini / Small chocolate cheesecakes
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej drobnomielonej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
ok. 200 g masła
2 łyżki kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
2 łyżki Stewii w proszku
masa serowa:
500 g sera białego mielonego
2 - 3 łyżki śmietany 12%
4 łyżki Stewii w proszku
1 jajko
2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 - 2 łyżki Ksylitolu (opcjonalnie)
Wykonanie
Do miski dodajemy mąkę, jajko, masło, Stewię, miód, proszek do pieczenia i kakao. Zagniatamy ciasto (krótko, tylko do połączenia składników).
Do drugiej miski dodajemy składniki na masę serową i chwilę blendujemy (do połączenia składników).
Wyklejamy ciastem foremkę na muffinki. Nakładamy p ok. 2 łyżki masy serowej. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 - 35 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią każdy sernik.
Ingredients:
cake:
1 cup finely ground flour
1 cup wholegrain rye flour
200 g butter
2 tbsp cocoa
1 egg
1 tsp baking powder
1 tbsp honey
2 tbsp powdered Stevia
cheese filling:
500 g curd cheese (ground)
2 - 3 tbsp cream 12%
4 tbsp of Stevia powder
1 egg
2 tbsp pudding without sugar
chocolate glaze:
1 bar dark chocolate
1 - 2 tablespoons xylitol (optional)
Add flour, egg, butter, Stevia, honey, baking powder and cocoa into a bowl. Knead the dough (just to combine the ingredients.)
Add cheese, cream, Stevia, egg and pudding into a second bowl and blend (until combined).
Put the dough partly into the muffin mold. Then put 2 tablespoons of the cheese mixture. Bake at 160 Celsius degrees for about 30 - 35 minutes.
Melt chocolate in a water bath and pour it on the every cheesecake.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
cudne są takie mini serniczki! :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiały smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuń