poniedziałek, 30 września 2013

Serniki czekoladowe w wersji mini / Small chocolate cheesecakes





Składniki:

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej drobnomielonej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
ok. 200 g masła
2 łyżki kakao
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
2 łyżki Stewii w proszku

masa serowa:
500 g sera białego mielonego
2 - 3 łyżki śmietany 12%
4 łyżki Stewii w proszku
1 jajko
2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru 

polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady  
1 - 2 łyżki Ksylitolu (opcjonalnie)

Wykonanie

Do miski dodajemy mąkę, jajko, masło, Stewię, miód, proszek do pieczenia i kakao. Zagniatamy ciasto (krótko, tylko do połączenia składników).
Do drugiej miski dodajemy składniki na masę serową i chwilę blendujemy (do połączenia składników).
Wyklejamy ciastem foremkę na muffinki. Nakładamy p ok. 2 łyżki masy serowej. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 - 35 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią każdy sernik.



 Ingredients:

cake: 
1 cup finely ground flour
1 cup wholegrain rye flour 
200 g butter 
2 tbsp cocoa 
1 egg 
1 tsp baking powder 
1 tbsp honey 
2 tbsp powdered Stevia

cheese filling: 
500 g curd cheese (ground)
2 - 3 tbsp cream 12% 
4 tbsp of Stevia powder 
1 egg 
2 tbsp pudding without sugar

chocolate glaze: 

1 bar dark chocolate 
1 - 2 tablespoons xylitol (optional)


Add flour, egg, butter, Stevia, honey, baking powder and cocoa into a bowl. Knead the dough (just to combine the ingredients.)
Add cheese, cream, Stevia, egg and pudding into a second bowl and blend (until combined).
Put the dough partly into the muffin mold. Then put 2 tablespoons of the cheese mixture. Bake at 160 Celsius degrees for about 30 - 35 minutes. 

Melt chocolate in a water bath and pour it on the every cheesecake.
 

2 komentarze: