sobota, 21 września 2013

Pęczak z makiem / Pearl barley with poppy seeds



Składniki:

3/4 szklanki pęczaku
100 g mielonego maku
3 łyżki miodu
1 łyżeczka masła
1 szklanka mleka
1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały, morele suszone, żurawina, daktyle)

Wykonanie

Pęczak płuczemy. Zalewamy 1 1/2 szklanki wody, lekko solimy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy na około 30 minut, nie odcedzamy, przykrywamy.  
Mleko gotujemy. Dodajemy mak, miód, bakalie, masło. Chwilę gotujemy. Mieszamy z pęczakiem.    



Ingredients:

3/4 cup pearl barley  
100 g ground poppy seeds 3 tablespoons honey 
1 teaspoon of butter 
1 cup milk 
1 cup dried fruits (raisins, walnuts, almonds, apricots, cranberries, dates)


Rinse the pearl barley. Pour 1 1/2 cups water, add a pinch of salt and cook for about 10 minutes. Put aside for about 30 minutes, do not drain, cover.

Boil the milk. Add the poppy seeds, honey, mixed fruit, butter. Moments cook. Mix with pearl barley.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz