Przepisy wegetariańskie, wegańskie, bez cukru, czasem dietetyczne ;) Vegetarian recipes without sugar ;)
sobota, 2 listopada 2013
Drożdżowe paszteciki z kapustą / Yeasty patties filled sauerkraut
Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki pszennej typ 550
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
2 jajka
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
czarnuszka
nadzienie
25 dag kapusty kiszonej
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
kminek mielony
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto i drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką przez kilka minut (ciasto ma być elastyczne, dość rzadkie, powinno odchodzić od ścianek miski). Odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie cebulę kroimy i podsmażamy na oleju i roztopionym maśle. Kapustę zalewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy cebulę i przyprawy. Mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Na środku układamy farsz pozostawiając bo dwóch stronach po kilka centymetrów ciasta. Najpierw jedną część kładziemy na farszu, potem drugą. Sklejamy. Kroimy na 4 cm. kawałki. Wierz smarujemy odrobiną oleju i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy na ok. 39 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 - 25 minut.
Ingredients:
cake
3 cups of wheat flour type 550
3/4 cup warm milk
1/4 cup of warm water
2 eggs
30 g of fresh yeast
1 teaspoon salt
2 tablespoons oil
love-in-a-mist seeds
filling
250 grams of sauerkraut
1 teaspoon oil
1 teaspoon of butter
1/2 small onion
salt
pepper
bay leaf
allspice
ground cumin
Dissolve yeast in water. Add into a bowl all the ingredients for the dough and yeast. Stir with a wooden spoon for a few minutes (dough will be elastic, quite rare, it should move away from the wall of the bowl). Let stand for 1-2 hours to rise.
Meanwhile, cut the onion and fry in oil and melted butter. Cabbage pour a few tablespoons of water, add the bay leaf and allspice. Cook for about 10 minutes. Let stand. Remove the bay leaf and allspice. Add the onion and spices. Mix.
Divide the dough into two parts. Rolled into two rectangles. Put the filling in the middle of dough, leaving a few inches of the dough. First, put one part of the dough on the filling, then put second part. Glue. Cut into 4 cm. pieces. Smear a little oil and sprinkle with love-in-a-mist seeds. Let stand for about 39 minutes to rise. Bake at 175 Celsius degrees for 20 - 25 minutes.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowne ,najlepsze jadłam w jednej cukiernio-piekarni w Kazimierzu Dolnym ,do dziś pamiętam ich smak!.
OdpowiedzUsuńklasyka! pychota ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe,ciasto rewelacja.Farsz trochę inny zrobiłam kapusta ugotowana z grzybami.posypałam ostrą papryką
OdpowiedzUsuń