środa, 11 września 2013

Pęczotto z burakami / Stewed pearl barley




Składniki:

3/4 szklanki pęczaku
kilka małych buraków
ząbek czosnku
2 łyżki tartego sera żółtego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
suszony koper
ok. 2 szklanki wody/bulionu warzywnego

Wykonanie

Najpierw myjemy buraki. Nie obieramy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze około 200 stopni Celsjusza, aż staną się miękkie, czyli około 30 minut. Po upieczeniu obieramy je i kroimy na małe kawałki.
Na patelnię wlewamy olej. Na zimny olej dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie dodajemy pęczak i chwilę podsmażamy, mieszając co jakiś czas. Zalewamy częścią wody/bulionu. Stopniowo dodajemy resztę wody/bulionu. Całość dusimy około 20 minut. Około 5 minut przed końcem duszenia dodajemy buraki, ser. Przyprawy i masło dodajemy, gdy przestaniemy już wszystko dusić. 

Ingredients:

3/4 cup pearl barley
a few small beets
clove of garlic
2 tbsp grated cheese
2 tbsp canola oil
1 tsp butter
salt
pepper
dried dill
water/vegetable stock

Firstly, wash beets. Don't peel them. Wrap them in aluminium foil and bake at the temperature 200 Celsjus degrees for about 30 minutes. 
Pour the oil into a pan. Add chopped garlic and pearl barley. Fry for a while and stir it from time to time. Pour part of water/vegetable stock. Then stew it for about 20 minutes pouring sometimes water/vegetables stock. About 5 minutes before finish stewing add beets and cheese. When you stop stewing add other seasonings and butter.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz