Przepisy wegetariańskie, wegańskie, bez cukru, czasem dietetyczne ;) Vegetarian recipes without sugar ;)
piątek, 20 września 2013
Placki ziemniaczane z sosem przypominającym leczo / Potato pancakes with tomato sauce
Składniki:
6-7 średnich ziemniaków
1 mała cebula
sól
pieprz
majeranek
tymianek
natka pietruszki
2-3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
olej
sos:
czosnek
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
1/2 białej papryki
kilka kotletów sojowych
1/4 szklanki soku pomidorowego
olej
oregano
natka pietruszki
majeranek
słodka papryka
ostra papryka
pieprz
sól
Wykonanie
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebulę trzemy na najmniejszych oczkach. Dodajemy przyprawy i mąkę.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i łyżką kładziemy i formujemy placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor na małym ogniu, żeby się nie przypaliły i zdążyły upiec w środku.
Na inną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, cebulę, paprykę. Chwilę smażymy. Dodajemy słodką paprykę, chwilę smażymy. Zalewamy sokiem pomidorowym (jeśli jest to potrzebne, to dolewamy jeszcze trochę wody). Dodajemy soję. Chwilę dusimy. Dodajemy przyprawy.
Ingredients:
6-7 medium potatoes
1 small onion
salt
pepper
1 tbs marjoram
1/2 tbs thyme
1/2 tbs parsley
2-3 tbsp wholegrain rye flour
oil
Peel potatoes and grate. Grate the onion. Add the spices and flour.
Pour tablespoon oil into a pan and put the mixture using spoon. Fry on both sides on low heat so as not to burn and had time to bake in the middle.
Pour 2 tablespoons oil into another pan. Add the finely chopped garlic, onions, peppers. Fry. Add the sweet pepper, fry for a while. Pour tomato juice (if you need it, then pour a little water). Add the soy. Stew. Add the spices.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz