niedziela, 1 września 2013

Placuszki omletowe z sosem miętowym i gruszką / Omelettes pancakes with mint dressing and pear






Składniki:

2 jajka
3 łyżki otrębów żytnich
1 łyżeczka ksylitolu

sos:
100g jogurtu naturalnego
kilka liści świeżej mięty
kilka zielonych winogro
1 łyżeczka miodu gryczanego

 + 1 gruszka

Wykonanie

Najpierw przygotowujemy sos. Winogrona kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Do miski dodajemy jogurt, winogrona, miętę i miód, blendujemy.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do miski. Dodajemy otręby i ksylitol. Białka ubijamy. Dodajemy do żółtek i otrębów. Delikatnie mieszamy. 
Na nagrzaną patelnię kładziemy łyżką omlet i smażymy małe placuszki.
Po usmażeniu na omletach kładziemy pokrojoną na kawałki gruszkę. Polewamy sosem.


Ingredients:

2 eggs 
3 tablespoons rye bran 
1 teaspoon xylitol


sauce: 


100g natural yoghurt 
a few leaves fresh mint 
bunch of green grapes
1 teaspoon buckwheat honey

 + 1 pear



Firstly, prepare the dressing. Cut grapes into halves and seed. Add yogurt, honey, mint and grapes into a bowl and mix.
Separate egg yolk and egg white. Add the egg yolks into a bowl. Add the bran and xylitol. Whisk the egg white. Add to the egg yolks and bran. Stir it softly.
Using a spoon put the omelette on a heated pan, fry.
On pancakes put cut into pieces pear. Pour the dressing.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz