Przepisy wegetariańskie, wegańskie, bez cukru, czasem dietetyczne ;) Vegetarian recipes without sugar ;)
środa, 18 września 2013
Jaglany paprykarz / Paste made from millet groats
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 czerwona cebula
1 marchew
1/4 czerwonej papryki
5 łyżek soku pomidorowego
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonego koperku
sól
pieprz
olej
Wykonanie
Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy. Zalewamy 2/3 szklanki wody. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Gotujemy ok. 20 minut. Studzimy.
Na patelnię wlewamy ok. 2 łyżki oleju. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, startą marchew, pokrojona paprykę, ziele angielskie i liście laurowe. Gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy słodką paprykę i chwilę smażymy. Wlewamy sok pomidorowy. Całość dodajemy do kaszy. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Trochę blendujemy - tak by nie zmiksować całej kaszy i warzyw.
Ingredients:
1/3 cup millet groats
1 red onion
1 carrot
1/4 red pepper
5 tbsp tomato juice
3 bay leaves
3 grains allspice
1 tsp sweet paprika
1/2 tsp red pepper
1/2 tsp dried dill
salt
pepper
oil
Rinse millet groats. Pour 2/3 cup water. Add a pinch of salt and a teaspoon oil. Cook for about 20 minutes. Put aside to cool down.
Pour about 2 tablespoons oil into a pan. Add the finely chopped onion, grated carrot, chopped pepper, allspice and bay leaves. When the vegetables are soft, throw the bay leaves and allspice away, add sweet paprika and fry for a while. Pour tomato juice. Add to the millet groats. Add the spices. Mix. Blend a little - so as not to blend the whole millet groats and vegetables.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz