Przepisy wegetariańskie, wegańskie, bez cukru, czasem dietetyczne ;) Vegetarian recipes without sugar ;)
wtorek, 3 września 2013
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii / Buckwheat groats and zucchini casserole
Składniki:
100g kaszy gryczanej prażonej
200g sera feta
1 mała cukinia
1 biała papryka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
200g śmietany 18%
5-6 łyżek mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
oregano suszone
suszony koperek
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Przekładamy do miski. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gdy czosnek zacznie się smażyć, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki. Smażymy kilka minut.
Do drugiej miski dodajemy śmietanę, mleko i przyprawy.
Do miski, w której znajduje się kasza dodajemy podsmażoną cukinię, fetę oraz sos śmietanowy. Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Ingredients:
100g roasted buckwheat
200g feta cheese
1 small zucchini
1 white pepper
1/2 onion
2 cloves of garlic
200g cream 18%
5-6 tablespoons milk
2 tablespoons canola oil
dried oregano
dried dill
pinch of nutmeg
salt
pepper
Cook buckwheat in lightly salted water, strain. Put into a bowl. Pour oil into a pan, add chopped garlic. When the garlic starts to fry, add the diced onion. Then add the zucchini cut into halves. Fry a few minutes.
Add cream, milk and seasonings into a second bowl.
Into the first bowl add fried zucchini, feta cheese and cream sauce. Mix. Put into casserole dish and bake covered, about 20 minutes at 200 degrees Celsius.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz