czwartek, 15 sierpnia 2013

Bułeczki cynamonowe / Cinnamon buns


















Składniki:
2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
10g świeżych drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki miodu
1/3 szklanki mleka
1/5 szklanki cieplej wody

Nadzienie:
łyżka masła
łyżka miodu
łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

W miseczce rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu drożdży do miski dodajemy mąkę, mleko, olej, miód i drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką do czasu, gdy ciasto będzie odchodzić od miski. Odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto już wyrośnie przygotowujemy nadzienie. Na patelnię dodajemy masło i roztapiamy je. Po roztopieniu dodajemy miód i cynamon. Studzimy.
Rozwałkowujemy ciasto. Smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 cm. kawałki i kładziemy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 stopni Celsjusza). Pieczemy ok. 20 minut.


Ingredients:

2 cups bread flour
10g fresh yeast 
3 tablespoons canola oil 
3 tablespoons honey 
1/3 cup milk 
1/5 cup of hot water
filling:
1 tablespoon butter 

1 tablespoon honey 
1 teaspoon cinnamon


In a bowl, dissolve yeast in warm water and leave to rise. After rising yeast add flour, milk, oil, honey and yeast into a bowl . Stir with a wooden spoon until the dough is moving away from the bowl. Let stand for about 2 hours to rise.
When the dough has grow prepare the filling. Add the butter into a pan and melt it. After then, add honey and cinnamon. Chill.
Roll cake out. Daub filling and roll up. Cut into 2-3 cm pieces and put into mold covered with baking paper. Leave it to rise for about 25-30 minutes. After this time, put in the preheated oven (at 200 Celsius degrees). Bake about 20 minutes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz