sobota, 3 sierpnia 2013

Razowe muffiny z morelami / Wholemeal muffins










Składniki:

1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
1/4 szklanki mąki żytniej drobno mielonej
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 450
1 jajko
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
1 łyżka Stewi w proszku
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
morele

Wykonanie:

Wybić jajko, wyjąć zarodek i rozbełtać widelcem. Dodać Stewię, miód, mleko i olej. Wsypać mąki, proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać łyżka, do połączenia się składników. Włożyć do foremki na muffiny. Na wierzchu poukładać morele pokrojone w kawałki. Piec w temperaturze ok. 175 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.

English version

 Ingredients:

1/2 cup whole grain spelt flour 
1/4 cup finely ground rye flour
1 1/4 cup finely ground wheat flour
1 egg
1/2 cup oil 
1 tablespoon powdered Stevia
2 tablespoons honey
1 teaspoon baking powder
1/3 cup milk
apricots

Add egg into a bowl. Stir with a fork. Add Stevia, honey, milk and oil. Then add all types of flour and baking powder. Mix ingredients with a spoon. Put pulp into muffin pan. On the top of each muffin put apricots (cut into pieces). Bake at 175 Celsius degrees for 20-25 minutes.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz