Przepisy wegetariańskie, wegańskie, bez cukru, czasem dietetyczne ;) Vegetarian recipes without sugar ;)
sobota, 2 listopada 2013
Paszteciki z fetą i pieczoną papryką / Yeasty patties filled feta cheese and roasted pepper
Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki pszennej typ 550
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
2 jajka
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
czarnuszka
nadzienie
100 g sera feta
pół pieczonej papryki (paprykę smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza)
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto i drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką przez kilka minut (ciasto ma być elastyczne, dość rzadkie, powinno odchodzić od ścianek miski). Odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Fetę rozdrabniamy. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i przyprawy. Mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Na środku układamy farsz pozostawiając bo dwóch stronach po kilka centymetrów ciasta. Najpierw jedną część kładziemy na farszu, potem drugą. Sklejamy. Kroimy na 4 cm. kawałki. Wierz smarujemy odrobiną oleju i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy na ok. 39 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 20 - 25 minut.
Ingredients:
cake
3 cups of wheat flour type 550
3/4 cup warm milk
1/4 cup of warm water
2 eggs
30 g of fresh yeast
1 teaspoon salt
2 tablespoons oil
love-in-a-mist seeds
filling
100 g feta cheese
half roasted pepper (pepper grease with olive oil, sprinkle with salt and pepper and bake for 20 minutes at 220 degrees Celsius)
salt
pepper
mixed herbs
Dissolve yeast in water. Add into a bowl all the ingredients for the dough and yeast. Stir with a wooden spoon for a few minutes (dough will be elastic, quite rare, it should move away from the wall of the bowl). Let stand for 1-2 hours to rise.
In the meantime, prepare the filling. Crumble feta. Add the finely chopped peppers and spices. Mix.
Divide the dough into two parts. Rolled into two rectangles. Put the filling in the middle of dough, leaving a few inches of the dough. First, put one part of the dough on the filling, then put second part. Glue. Cut into 4 cm. pieces. Smear a little oil and sprinkle with love-in-a-mist seeds. Let stand for about 39 minutes to rise. Bake at 175 Celsius degrees for 20 - 25 minutes.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
super połączenie!
OdpowiedzUsuńzapraszamy do grupy dla wege blogerów https://www.facebook.com/groups/WegeBlogi/
OdpowiedzUsuń