poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Zupa z pieczonych warzyw / soup with roasted vegetables








Składniki:

4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 mała pietruszka
ok. 1/4 małego selera
1 mała cebula
ok. 100 ml pasty pomidorowej
oliwa z oliwek
liść laurowy
sól 
świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, czyli w skrócie warzywa, kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na wysmarowanej oliwą foremce. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Kiedy czas pieczenia warzyw dobiega końca, w garnku, w którym będziemy gotować zupę podgrzewamy ok. 1-2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią liść laurowy. Potem dodajemy warzywa i chwilkę  podsmażamy. Następnie zalewamy wodą, tak aby przykryć warzywa i gotujemy aż zmiękną. Dodajemy pastę pomidorową. Odstawiamy i miksujemy. Dolewamy jeszcze trochę wody (jeśli potrzeba) i jeszcze raz zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy i solimy do smaku. Po przełożeniu na talerze oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy odrobiną oliwy.

Koniec ;)



English version

Ingredients:

4 medium potatoes
2 carrots
1 small parsley
about 1/4 small celery
1 small onion
about 100 ml of tomato paste
olive oil
bay leaf
salt
freshly ground pepper


Potatoes, carrots, parsley, celery and onion cut into medium-sized pieces and put them on a pie dish greased with the olive oil. Sprinkle with salt and pepper and bake 25 minutes at 200 Celsius degrees.
At the end of baking, in a pot in which we will cooking the soup we pour the olive oil and put in the bay leaf. Add the vegetables and fry for a while. Then pour water to cover the vegetables and boil until the vegetables are tender. Add the tomato paste and blend. If it necessary pour a little water and boil. Then add salt. Put on the plates, sprinkle freshly ground pepper and pour the olive oil.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz