Przepisy wegetariańskie, wegańskie, bez cukru, czasem dietetyczne ;) Vegetarian recipes without sugar ;)
niedziela, 13 kwietnia 2014
Razowe ciasto czekoladowe z budyniem kokosowym
Składniki:
3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 - 1 szklanki mleka - jakiegokolwiek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
3-4 łyżeczki Stewii w proszku
2-3 łyżki Ksylitolu/miodu/syropu z agawy/brązowego cukru
Budyń:
2 szklanki mleka kokosowego - jeśli własnej roboty, to zużywamy też wiórki pozostałe po odcedzeniu mleka, jeśli kupne, to dodajemy dodatkowo kilka łyżek wiórek kokosowych
1 /2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka Stewii
1 łyżka dowolnego innego "czegoś słodkiego"
Polewa:
2 łyżki miodu lub syropu z Agawy
1 łyżka kakao
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy proszek, sodę, Stewię, olej, mleko, kakao i miód/Ksylitol itp. Mieszamy aż do połączenia składników. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe. Zostawiamy ok. 1/3 kubka. Jeśli używamy mleka z puszki to dodajemy 1/2 puszki i dopełniamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Do kubka z mlekiem dodajemy to co słodkie i mąkę. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka kokosowego, i chwilę gotujemy. Odstawiamy. Lekko studzimy i wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto.
W kubku mieszamy miód z kakao i wylewamy na ostudzony budyń.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Rozpływa się w ustach:) Zapraszam na konkurs na mym blogu: http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
OdpowiedzUsuń