wtorek, 6 sierpnia 2013

Risotto morelowe / Apricot risotto







Składniki:

100g ryżu arborio (ja niestety nie miałam, więc użyłam parboiled)
8 moreli
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka masła
1/3 szklanki mleka kokosowego
ok. 1/3 szklanki wody
2 łyżeczki miodu
kilka listków mięty
szczypta cynamonu

Wykonanie

Na patelnię dodajemy olej kokosowy. Następnie wrzucamy ryż. Chwilę smażymy mieszając, aż do zrumienienia ryżu. Następnie wlewamy część wody. Wlewamy mleko kokosowe. Dusimy około 10-12 minut, co chwilę dolewając wodę. Następnie dodajemy miód i morele. Dusimy ok. 10 minut. Po odstawieniu dodajemy masło, cynamon, miętę. 

Ingredients:

100g arborio rice (Unfortunately, I didn't have, so I used parboiled)
8 apricots 

1 tbsp coconut oil 
1 teaspoon of butter 
1/3 cup coconut milk 
about 1/3 cup water 
2 teaspoons of honey 
a few leaves of mint 
pinch of cinnamon

 
 Add the coconut oil into a pan. Then add rice. Fry, stirring sometimes, until rice get browned. Next pour some water and coconut milk. Stew about 10-12 minutes, sometimes, when is necessary add water. Then add honey and apricots. Stew for an about 10 minutes. When you stop cooking add butter, cinnamon and mint.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz