wtorek, 3 września 2013

Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii / Buckwheat groats and zucchini casserole










Składniki:

100g kaszy gryczanej prażonej
200g sera feta
1 mała cukinia
1 biała papryka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
200g śmietany 18%
5-6 łyżek mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
oregano suszone
suszony koperek
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
 

Wykonanie

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Przekładamy do miski. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gdy czosnek zacznie się smażyć, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki. Smażymy kilka minut.
Do drugiej miski dodajemy śmietanę, mleko i przyprawy.
Do miski, w której znajduje się kasza dodajemy podsmażoną cukinię, fetę oraz sos śmietanowy. Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Ingredients:

100g roasted buckwheat 
200g feta cheese 
1 small zucchini 
1 white pepper 
1/2 onion 
2 cloves of garlic 
200g cream 18% 
5-6 tablespoons milk 
2 tablespoons canola oil 
dried oregano 
dried dill 
pinch of nutmeg 
salt 
pepper


Cook buckwheat in lightly salted water, strain. Put into a bowl. Pour oil into a pan, add chopped garlic. When the garlic starts to fry, add the diced onion. Then add the zucchini cut into halves. Fry a few minutes.
Add cream, milk and seasonings into a second bowl.
Into the first bowl add fried zucchini, feta cheese and cream sauce. Mix. Put into casserole dish and bake covered, about 20 minutes at 200 degrees Celsius.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz