czwartek, 10 kwietnia 2014

Pasztet z kaszy gryczanej




Składniki:

2,5 szklanki kaszy gryczanej prażonej
1 seler
1 marchew
1 pietruszka
1/2 pora
1 cebula
kilka grzybów suszonych
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3-4 łyżeczki majeranku
1/2 startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka czerwonej papryki
sól
pieprz 



Wykonanie

Kaszę wsypujemy do garnka i płuczemy. Zalewamy wodą - 5 szklanek. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu do wygotowania się wody. W miedzy czasie obieramy warzywa i trzemy na tarce lub drobno rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Pora rozkrawamy na pół i myjemy. Następnie drobno kroimy. Kroimy też cebulę i podsmażamy razem z porem na części oleju. Gdy warzywa są już usmażone dodajemy mieloną paprykę i smażymy wszystko przez jeszcze około minutę. Odstawiamy. Myjemy grzyby i gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy. Na sam koniec dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wszystko przekładamy do niej. Pieczemy w temperaturze ok 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz