poniedziałek, 16 września 2013

Rosół wegetariański z makaronem ryżowym / Vegetable broth with rice noodles





Składniki:

1 marchew
1 pietruszka
1/4 średniego selera
1 mały por
1 mala cebula
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 litra wody
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/4 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki rozmarynu
2 łyżki oleju rzepakowego
makaron ryżowy
sól
pieprz
sos sojowy

Wykonanie

Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalewamy wodą. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy zioła, sól i olej.
W między czasie do miseczek wkładamy makaron ryżowy. Lekko skrapiamy sosem sojowym i zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.  


Ingredients:

1 carrot 
1 parsley 
1/4 medium celery 
1 small leek 
1 small onion 
3 grains allspice 
3 bay leaves 
1/2 liter of water 
1 teaspoon dried parsley 
1/2 teaspoon dried lovage 
1/4 teaspoon savory 
1/4 teaspoon rosemary 
2 tablespoons canola oil 
rice noodles 
salt 
pepper 
soy sauce

Peel the vegetables and cut into small pieces. Add into a pot. Add allspice and bay leaves. Pour water. Cook until the vegetables are tender. After this time, add the herbs, salt and oil.

In the meantime, put into cups rice noodles. Sprinkle with soy sauce and pour the hot broth. Sprinkle with freshly ground pepper.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz