niedziela, 13 kwietnia 2014

Lasagne z kaszą gryczaną i szpinakiem




Skladniki:

płaty lasagne
farsz z kaszy gryczanej, czyli pasztet z kaszy gryczanej
szpinak
5 - 6 ząbków czosnku
sok z cytryny
jajko
cebula
sok pomidorowy - 1/2 - 3/4 szklanki

oliwa z oliwek
3 łyżki masła
2-3 łyżki mąki pszennej drobnomielonej
mleko
gałka muszkatołowa
sól
pieprz czarny
ok. 10 dag sera żółtego


Wykonanie

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Czosnek - 3 ząbki - drobno kroimy i wrzucamy na patelnię, na zimną oliwę. Następnie wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy na złoty kolor. Zalewamy sokiem pomidorowym i solimy. Odstawiamy.
Ponownie na patelnię wlewamy ok. 2 łyżki oliwy i wrzucamy resztę pokrojonego czosnku. Następnie dodajemy szpinak - świeży lub mrożony. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy sół, sok z cytryny i pieprz. Odstawiamy.
W małym garnku/rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Dodajemy mleko - stopniowo - do uzyskania gładkiej, średnio gęstej masy. Dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jajko i starty ser. Odstawiamy.
Do naczynia do zapiekania dodajemy trochę sosu pomidorowego. Na to kładziemy płaty lasagne ( w razie potrzeby łamiemy je). Na to kładziemy farsz gryczany lub pokruszony pasztet gryczany. Polewamy to sosem. Następnie znowu kładziemy warstwę lasagne i następnie szpinak (cały). I znowu układamy warstwę lasagne, farsz z kaszy, sos i lasagne. Wylewamy beszamel. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 - 30 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz