niedziela, 13 kwietnia 2014

Razowe ciasto czekoladowe z budyniem kokosowym






Składniki:

3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 - 1 szklanki mleka - jakiegokolwiek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
3-4 łyżeczki Stewii w proszku
2-3 łyżki Ksylitolu/miodu/syropu z agawy/brązowego cukru

Budyń:
2 szklanki mleka kokosowego - jeśli własnej roboty, to zużywamy też wiórki pozostałe po odcedzeniu mleka, jeśli kupne, to dodajemy dodatkowo kilka łyżek wiórek kokosowych
1 /2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka Stewii
1 łyżka dowolnego innego "czegoś słodkiego" 

Polewa:
2 łyżki miodu lub syropu z Agawy
1 łyżka kakao


Wykonanie

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy proszek, sodę, Stewię, olej, mleko, kakao i miód/Ksylitol itp. Mieszamy aż do połączenia składników.  Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Do garnka wlewamy mleko kokosowe. Zostawiamy ok. 1/3 kubka. Jeśli używamy mleka z puszki to dodajemy 1/2 puszki i dopełniamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Do kubka z mlekiem dodajemy to co słodkie i mąkę. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka kokosowego, i chwilę gotujemy. Odstawiamy. Lekko studzimy i wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto.

W kubku mieszamy miód z kakao i wylewamy na ostudzony budyń.

1 komentarz:

  1. Rozpływa się w ustach:) Zapraszam na konkurs na mym blogu: http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń