czwartek, 19 września 2013

Barszcz czerwony kiszony / Pickled red borscht



Składniki:

kilka małych buraków
2 ząbki czosnku
2-3 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1/2 litra wody
1 łyżeczka soli

Wykonanie

Buraki myjemy i obieramy. Wkładamy do słoika. Dodajemy obrane 2 ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Wodę gotujemy i mieszamy z solą. Powstałym roztworem zalewamy to co znajduje się w słoiku. Zakręcamy. Przechowujemy przez kilka dni w temperaturze pokojowej i zjadamy - w postaci barszczu, lub po prostu wypijamy "na surowo".



Ingredients:

a few small beets 
2 cloves of garlic 
2-3 grains allspice 
2-3 bay leaves 
1/2 liter of water 
1 teaspoon salt

 Wash and peel beets. Put into a jar. Add peeled 2 garlic cloves, allspice and bay leaves. Boil water and mix with salt. Pour the water into the jar. Turn off. Keep for a few days at room temperature and eat - in the form of soup, or just drink"raw".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz