sobota, 17 sierpnia 2013

Razowe drożdżówki z czekoladą i morelami / Chocolate and apricot filled granary buns











Składniki:

1 szklanka mąki pszennej np. chlebowej
1/3 szklanki mąki razowej żytniej
1/2 szklanki mąki żytniej drobno mielonej
1 jajko
2 łyżki oleju
2 - 3 łyżki miodu
10 g drożdży
1/4 szklanki mleka
kilka łyżek ciepłej wody

Nadzienie:

tabliczka gorzkiej czekolady
kilka moreli

Wykonanie

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Do miski dodajemy mąki, jajko, mleko, olej, miód i drożdże. Mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 2 godziny). 
Gdy ciasto wyrośnie, przygotowujemy nadzienie. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Morele kroimy na małe kawałki.
Ciasto rozwałkowujemy i smarujemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą i posypujemy morelami. Zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 cm. kawałki i układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.

 Ingredients:

1 cup wheat flour e.g. bread flour 
1/3 cup wholegrain rye flour 
1/2 cup finely ground rye flour 
1 egg 
2 tablespoons oil 
2 - 3 tablespoons honey 
10 g yeast 
1/4 cup milk 
a few tablespoons of hot water

 filling:

dark chocolate 

some apricot

Dissolve yeast in warm water and leave to rise.
Add flour, egg, milk, oil, honey and yeast into a bowl. Stir with a wooden spoon until the dough will come away from the bowl. Leave it to rise (about 2 hours).
When the dough has risen, prepare the filling.
Melt chocolate in a water bath. Cut apricots into small pieces.
Roll the cake out and smear chilled and melted chocolate and sprinkle with apricots. Roll the cake. Cut into 2-3 cm pieces and put into a baking tin panelled in baking paper. Bake for 20 - 25 minutes at temperature about 200 Celsjusz degrees.


1 komentarz: