piątek, 9 sierpnia 2013

Pizza bianca




Składniki (2 pizze 25-30cm):

ciasto:

1/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki żytnej drobno mielonej
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
10 g świeżych drożdży
1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

sos:

4 łyżki śmietany, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano

 dodatki:

cukinia, ser camembert, ser żółty, biała papryka

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąki, dodajemy sól, oliwę i drożdże. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i powinno odchodzić od miski. Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. 
W między czasie przygotowujemy sos. Rozgniatamy czosnek. Do miseczki dodajemy śmietanę, czosnek, sól, pieprz, oregano. Mieszamy.
Po godzinie dzielimy ciasto na dwie części. Na kamień do pieczenia sypiemy trochę mąki. Rozciągamy ciasto. Posypujemy je odrobinę mąką. Smarujemy połową sosu. Kładziemy wybrane dodatki i posypujemy utartym serem żółtym.
Pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni Celsjusza przez 15-20 minut.


Ingredients:

1/4 cup wholegrain rye flour
1/2 cup finely ground rye flour
1 cup white wheat bread flour
10 g fresh yeast
1/2 - 3/4 cup warm water
1 teaspoon salt
1 tablespoon olive oil

sauce:

4 tablespoons cream, 2 cloves garlic, salt, pepper, oregano

accesories:

zucchini, cheese, camembert, white pepper


Dissolve yeast in a few tablespoons of water. Push aside for a few minutes to rise. In a bowl, mix the flour, add salt, oil and yeast. Knead the dough for a few minutes. The dough should be flexible and should come away from the bowl. Push aside for about an hour to rise.

In the meantime, prepare the sauce. Crush the garlic. Add to a bowl cream, garlic, salt, pepper, oregano. Mix.

After an hour, divide the dough into two parts. Dust the baking stone with a little flour. Stretch the dough. Sprinkle a little flour. Smear half of the sauce. We put the selected accessories and sprinkle with grated cheese.

Bake at 200 - 220 Celsius degrees for 15-20 minutes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz