piątek, 16 sierpnia 2013

Marchewkowe babeczki / Carrot muffins














Składniki:

2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3-4 średnie starte marchewki
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli
garść rodzynek
kilka suszonych śliwek
garść słonecznika
garść płatków migdałowych

Nadzienie:

150 g białego kremowego serka
ok. 5-6 łyżek masła
łyżka miodu

Wykonanie

Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy do foremki na muffinki. Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza około 20 - 25 minut. 
Studzimy i przekrawamy na pół. 
Przygotowujemy nadzienie. Do miski dodajemy serek, masło (miękkie) i miód. Ucieramy. Przekładamy babeczki masą. 

Ingredients:

2 cups wholegrain rye flour
3-4 medium carrots grated 
1/3 cup oil 
1/2 cup honey 
2 eggs 
1/2 teaspoon baking powder 
1 tablespoon baking soda 
1 teaspoon cinnamon 
pinch of nutmeg 
pinch of ground cloves 
1/2 teaspoon ground ginger 
pinch of salt 
handful of raisins 
some prunes 
handful of sunflower 
a handful of flaked almonds

 filling:

150 g cream cheese 

5-6 tablespoons of butter 
tablespoon honey

 Add all ingredients into a bowl and mix to combine the ingredients. Put into a muffin mold. Bake at 175 Celsjus degrees for about 20 - 25 minutes. 
Chill and cut all muffins in half. 
Prepare the filling. Add cheese, honey and butter (soft) into a bowl. Cream and put the filling between halves of muffins.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz