piątek, 1 listopada 2013

Zupa ogórkowa / Cucumber soup



Składniki:

4 ogórki kiszone
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
1/2 cebuli
1/2 pora
2 łyżki masła
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 - 3 łyżki śmietany
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
woda spod ogórków


Wykonanie

Warzywa obieramy i kroimy. Zalewamy wodą ok. 3/4 - 1 litra. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. W między czasie na patelnię dodajemy masło. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w paseczki ogórki kiszone. Smażymy przez kilka minut. Dodajemy do warzyw. Dodajemy przyprawy. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dodajemy do zupy. 



Ingredients:

4 pickles 
1 carrot 
1 parsley 
2 potatoes
1/2 onion 

1/2 leek
2 tablespoons butter 
salt 
pepper 
1 teaspoon dried dill 
1 teaspoon dried marjoram 
2 - 3 tablespoons of cream 
2 grains allspice 
2 bay leaves
water from pickles


Peel and cut vegetables. Pour water (3/4 - 1 liter). Add the allspice and bay leaves. Cook until the vegetables are tender. In the meantime, add the butter into a pan. Then add the diced onion and cut into strips pickled pickles. Fry for a few minutes. Add to vegetables. Add the spices and water from cucumbers. Mix the cream with a few tablespoons of hot broth and add to soup.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz