wtorek, 23 kwietnia 2013

Muffiny bananowe z makiem / Banana muffins with poppy seed









Składniki:

ok. 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720*
1 jajko
1/2 szklanki kefiru/maślanki/zsiadłego mleka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka maku
4-5 bardzo dojrzałych bananów
1-2 łyżki miodu

Wykonanie:

Banany rozgniatamy na papkę, dodajemy jajko, olej, kefir, mąkę, proszek do pieczenia, mak i miód. Całość mieszamy do połączenia się składników i powstania gładkiej dość gęstej masy. Przekładamy do foremki na muffiny i pieczemy ok. 15 - 20 min. w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza.

*Dajemy tyle mąki, aby powstała dość gęsta masa. Ważne jest żeby mąki drobno mielonej było o połowę mniej niż pełnoziarnistej.




Ingredients:

1 cup wholemeal rye flour and 1/2 cup rye flour*
1 egg
1 cup kefir/buttermilk
1/4 cup canola oil

1 teaspoon baking powder

1 tablespoon poppy seeds

4-5 very ripe bananas

1-2 tablespoons honey

Crush bananas, add egg, oil, kefir, flour, baking powder, poppy seeds and honey. Stir all the ingredients and put to the muffin pan. Bake for about 15 - 20 minutes. at a temperature of 175-180 Celsius degrees.

*If it necessary add more or less flour. Wholemeal flour should be two times more than the finely ground flour.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz